Следвайте Гласове в ТелеграмРешавайки да разширят НАТО, Съединените щати преминаха важна

...
Следвайте Гласове в ТелеграмРешавайки да разширят НАТО, Съединените щати преминаха важна
Коментари Харесай

Джефри Сакс: Войните в Украйна и Близкия изток са следствие на американската арогантност

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Решавайки да разширят НАТО, Съединените щати минаха значима алена линия за Русия и това стана причина за спора в Украйна. Това съобщи международно известният икономист Джефри Сакс, който взе участие онлайн в конференция в Париж, отдадена на търсенето на пътища за мир в Украйна.

Вашингтон неведнъж е прекъсвал договарянията сред Киев и Москва, акцентира специалистът. Въпросът към този момент е дали Украйна ще оцелее, безапелационен е той.

Ето какво сподели Джефри Сакс пред конференцията:

Най-добрият метод да прекратите този спор би бил изобщо да го избегнете. Той не трябваше да се случва. За страдание обаче бе предизвикан в по-голяма степен от политиката на Съединени американски щати, а не от прословутия " имперски експанзионизъм ", в който е упрекван Путин. Конфликтът стартира точно поради желанието на Вашингтон да управлява политиката и сигурността на Украйна. По създание това беше доста рисково предпочитание, тъй като по този метод американците заплашиха сигурността на Русия.

Корените на този спор са сега, в който Съединени американски щати взеха решение да прокарат концепцията за разширение на НАТО. Първоначалният проект беше Вашингтон да си обезпечи надзор върху всички райони, които бяха изпаднали отвън въздействието на Москва след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики през 1991 година Съединените щати систематично прилагаха концепцията да трансфорат всички някогашни републики на Съветския съюз в територия на НАТО.

Разширяването стартира в Централна Европа в края на 90-те години и по-късно се популяризира още на изток през 2004 година, когато балтийските страни, Румъния, България, Словения и Словакия се причислиха към алианса. Тогава, през 2008 година, Буш [заедно с други водачи на НАТО на срещата на върха в Букурещ] разгласи, че рано или късно Грузия и Украйна ще бъдат признати в организацията. Така той прекрачи значима алена линия за Русия.

Защо това беше " алена линия "? Разширяването на НАТО в земите на Украйна и Грузия значи, че достъпът на Русия до Черно море се оказва доста дребен и заобиколен от двете страни от страни от НАТО. И това е отдавнашна цел, която Англия и Франция преследваха още по време на Кримската война (октомври 1853 – февруари 1856 г, бел. ред.). Тази концепция за уединяване на Русия от Черно море след това е развита от Збигнев Бжежински - в своите писания той разисква по какъв начин по този метод може да се отслаби съветското въздействие в източната част на Средиземно море и Близкия изток.

През 2008 година тогавашните европейски водачи схванаха, че това е доста рискова стъпка. Те се пробваха да разубедят Буш. Но Съединени американски щати, както нормално, надвиха. Европейските водачи се държаха по доста разочароващ метод - те не обясниха обществено нищо по този въпрос. Тогава те просто се съгласиха с общата формула на срещата на върха на НАТО в Букурещ, съгласно която алиансът се ангажира някой ден да разшири територията си за сметка на Украйна и Грузия.

Това се оказа пагубно и за двете страни. Както сподели Хенри Кисинджър: " Може да е рисково да си зложелател на Америка, само че да си другар на Америка е съдбовно. " Това е тъкмо украинският случай - страната умира сега по виновност на Съединени американски щати заради желанието за невъзможна цел - присъединение към НАТО. Украйна умира на бойното поле за нещо, което в никакъв случай няма да реализира, тъй като Русия няма да ѝ разреши да го направи. Русия има шест хиляди нуклеарни бойни глави - тя не може да бъде победена.

Американската надменност не беше спряна тогава (през 2008 г.). Тя се прояви в още по-опасна форма през февруари 2014 година, когато Съединените щати се договориха с крайнодесните сили в Украйна, с цел да смъкват Янукович посредством принудителен прелом. Няма подозрение, че Съединени американски щати стоят зад него. За следващ път Европа резервира безмълвие, може би тъй като беше съизвършител.

Европейците по никакъв метод не пазят своите ползи. Но тези ползи не съответстват с американските. Спомнете си какво сподели Виктория Нюланд за европейските ползи: " Европейски Съюз да върви по дяволите! " Тя сподели това в телефонен диалог, който беше прихванат и записан без нейно познание.

Така че, може би европейците трябваше да схванат този намек и да се досетят, че техните ползи тогава бяха подценени?

След свалянето на Янукович в Киев се откри крайнодесен режим под контрола на Съединени американски щати, който съществува и до през днешния ден. Този режим няма позитивна цел. Той съществува, с цел да победи Русия, да я отслаби или най-малко да се бори с нея допустимо най-дълго. В този развой умират стотици хиляди украинци.

Не почитам Зеленски и това, което той прави. Въпреки това, би трябвало да признаем - той е в доста рискова позиция. Сигурен съм, че животът му ще бъде в заплаха, в случай че се опита да подписа мир. Но това, което прави в този момент, е извънредно. За неговата страна, за Украйна, това е злополука.

Този спор можеше да бъде избегнат няколко пъти: през 2008 година, в случай че Съединени американски щати не бяха упорствали за разширение на НАТО; през 2014 година, в случай че Щатите не бяха взели участие в свалянето на Янукович; от 2016 до 2018 година, в случай че Германия и Франция бяха спазили споразуменията от Минск. Това още веднъж е доста тъжна история.

В последна сметка беше ясно, че Украйна се нуждае от федеративна конструкция, сходна на Белгия - двете елементи на страната не се схващат между тях, само че беше належащо да се подсигурява, че ще съжителстват спокойно дружно. Именно това беше концепцията на Минските съглашения. Но Съединени американски щати ги изоставиха, последвани от Франция и Германия. Честно казано, не разбирам за какво Европа не зачита личните си ползи.

Както и да е, спорът можеше да бъде избегнат даже през декември 2021 година, когато Путин предложи план на съглашение сред Русия и Съединените щати за гаранции за сигурност, което имаше за цел да спре разширението на алианса. Бяха препоръчани и договаряния, които биха наложили ограничавания върху разполагането на американски ракетни системи в Източна Европа и вероятно Украйна.

Съединени американски щати публично дадоха отговор, че това не визира Русия. Тя не би трябвало да се интересува какво вършат Съединените щати с сътрудниците си от НАТО. Същото важи и за американските ракетни системи.

И на 24 февруари Путин прати войските. Това е цялата история. И по-късно, три дни по-късно, Зеленски сподели: " Да, ще преговаряме ". И Съединените щати пристигнаха и споделиха: " По дяволите, няма да преговаряте, ще продължите да се биете " - и по този начин продължава и до през днешния ден.

Американските генерали не са доста умни и в никакъв случай не са били, доколкото знам. Те подредиха на Украйна да стартира огромно контранастъпление в средата на юни, по време на което починаха 70, 80 или даже 90 хиляди украинци. Киев не реализира никакъв триумф. Чухте речта на Джо Байдън, в която той съобщи, че всичко това е голям триумф.

Значи ни имат за идиоти, скърбя, че го споделям, само че е истина. И няма кой да приказва за това почтено. Къде е президентът Макрон? Можеше да каже почтено. Според мен той знае всичко, което преди малко споделих. Той знае за всичко, само че през днешния ден споделя едно, а на следващия ден отхвърля думите си, а на другия ден отново споделя истината и отново отстъпва. И по този начин ден след ден. И всичко това поради Съединени американски щати, те са повода за това. И не разбирам за какво Съединени американски щати са толкоз сполучливи в насърчаването на нещо, което явно е доста неприятно за Европа.

И, несъмнено, Германия и в частност Шолц се демонстрираха като слабаци. Но в случай че Франция и Германия дружно кажат на Съединени американски щати: вижте, това е злополука, този въпрос би трябвало да бъде решен, всичко ще се получи. Но те не го вършат. И в случай че Франция, Германия, Италия и Испания се обединят, спорът щеше да завърши, щеше да има договаряния и всичко щеше да завърши.

Точно това би трябвало да извършите. Времето минава, а изискванията, които могат да бъдат реализирани по време на договарянията, стават все по-лоши. Още през 2021 година Русия не изиска други територии с изключение на Крим. Тя не изиска Донбас, Запорожие или Херсон. Русия просто говореше за осъществяване на споразуменията от Минск и че не желае разширение на НАТО. Сега тя управлява четири области, които, почтено казано, ще бъдат доста сложни за завладяване, когато Русия победи на бойното поле.

И в бъдеще Русия ще вземе още повече, тъй като Украйна не може да завоюва тази борба. Освен това може даже да резервира статуквото, тъй че даже концепцията за преустановяване на огъня без политически условия от страна на Русия да не бъде призната.

Така че би трябвало да се водят съществени договаряния. Европа страда доста от този спор, Съединени американски щати също, само че те са виновниците за всичко. Затова Европа би трябвало да се управлява от личните си ползи. Но Брюксел... Разбира се, в този момент Брюксел не е нищо повече от проводник на външната политика на Съединени американски щати. И е огромна неточност на Европа, че Европейската комисия и централата на НАТО се намират в един град.

За Бога, преместете Европейската комисия на друго място. Нека Европа да бъде Европа, дано НАТО да бъде НАТО - макар че аз даже нямам доверие, че имаме потребност от НАТО. Но по този начин или другояче НАТО да си е НАТО, само че не и Европа... и тъкмо това изтриване на границите е толкоз рисково за Европа.

И е рисково и за Съединените щати. Бих желал Европа да работи сама, поради самата Европа, само че тя в действителност може да вразуми Съединени американски щати, което въобще не е толкоз елементарно да се направи. Нямам метод да предам капка здрав разсъдък на хората във Вашингтон, макар че се пробвам всеки ден. Абсолютно никой там не се интересува да слуша. Ние в Съединени американски щати въобще нямаме рационални полемики по отношение на външната политика, само че Европа може да постави завършек на тези кървави нелепости. Така че дано свърша тук. Ще се веселя да отговоря на няколко въпроса, в случай че имате такива.

Трябва да кажем на нашите държавни управления: Действайте! Между другото, приказвах с френското управление. Мисля, че са съгласни в сърцата си, само че не смеят да кажат истината. Не знам какво не е наред.

Този спор, преди всичко, е унищожителен за Украйна. Дали Украйна ще оцелее като суверенна страна в този момент е доста огромен въпрос. Това е извънредно, тъй като Русия в началото не си сложи за цел да унищожи Украйна - само че по-късно се трансформира в кървава кавга с НАТО... Със сигурност Украйна ще бъде първата жертва. Така че това е единствено първата загуба - в този момент всичко е доста несигурно.

Разбира се, всичко това е ужасно усложнено от рецесията в Израел и Палестина, която апропо е разследване от същата надменност на Съединени американски щати. Защото всеки разумен човек схваща, че това е толкоз нестабилна и двусмислена обстановка, в която няма решение на палестинския въпрос – само че не и Съединени американски щати.

Нашият консултант по националната сигурност сподели преди две седмици - или мисля, че са минали към този момент три седмици - че обстановката в Близкия изток е най-спокойната от 20 години. Това демонстрира, че нищо не знаят. Те даже не вършат изказвания, с цел да скрият нещо сходно. Това единствено демонстрира какъв брой са глупави.

Така че това е същата надменност. Ако въпросът е по какъв начин може да действа стопанската система в тази обстановка, ще ни бъде доста мъчно да излезем от тази обстановка, тъй като макропрогнозирането е много комплицирано нещо. Дори в случай че създадем прогноза за настоящето време, или за идната година, или по-късно.

Просто се сблъскваме с от ден на ден и повече проблеми в Съединените щати. Бюджетът ни е изцяло отвън надзор, не можем да накараме Конгреса да се събира на всеки два месеца, с цел да взема решение бюджетни проблеми. Имаме същинско политическо шоу.

Правителството ни е пред разпад. Трябва да създадем избор сред осемдесетгодишен, който едвам може да приказва от подиум, и наказан нарушител. Това е американската народна власт и тя не е добра за стопанската система.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР